Reseguide till Rom 2015

Reseguide till Rom 2015


Flygresa:

SAS och Norwegian flyger direkt till Rom. SAS har de bästa priserna, flygtiderna och servicen/bemötandet. Man spar endast ett par hundra kronor genom att välja något billigt flygbolag med flera stopp i andra länder, oftast med lång väntetid mellan flyg.

Hur ska man välja då bästa flyg till Rom? Orkar man gå upp mitt i natten och så, kan man boka tidigaste flyget så att man är i Rom på förmiddagen. Annars kan man ta ett lite senare flyg, ca 8-10 på morgonen, och ändå komma till Rom strax efter lunchtid. Man gör sig själv en tjänst genom att boka en flygresa med kortast flygtid och minst antal stopp. Helst direktflyg till Rom. Det är så värt de två par hundralapparna som man sparar. Ungefär 2000kr för en tur och retur flygresa till Rom.


Hotell:

I en av de turisttätaste städerna, Rom, finns det oändligt antal hotell. Priserna ligger från 200kr på vandrarhem till 1500kr på ett fyrstjärnigt hotell, per natt och person/rum förstås. Det finns flertalet fyrstjärniga hotell med grym service för 600kr till 1500kr. Femstjäniga hotell i Rom ligger på 1500-3500kr per natt. Vissa femstjärniga hotell i Rom är ganska lika de fyrstjärniga. Dvs man spar några tusenlappar genom att välja ett mysigt fyrstjärnigt hotell i Rom.

Hur ska man då välja hotell i Rom? Det bästa alternativet när man väljer hotell är att beställa rum med frukosten inkluderad i priset. Hotellet ska helst ligga i närheten av alla de platser som man tänkt att besöka, om man inte är i Rom för en lång semester, två-tre veckor. Trottoarerna i Rom är inte lika välbehållna och välunderhållna som hemma i Sverige.


De främsta sevärdheterna i Rom:

Forum Romanum:
Båda sidor ska besökas, inklusive: Trajanus marknader, Trajanus kolonn, Vestalernas tempel/hus.

Palatinen

Colloseum, biljettens köps på Palatinen.

Via Giulia, Roms vackraste gata.

Fontana di Trevi, Roms största fontän dit man kastar ett mynt. Billig kinarestaurang i närheten.

Museo Nazionale Romano, alla utgrävda mynt och fresker finns här.

Vatikanstaten:
a) Peterskyrkan är världens vackraste kyrka. Gå upp i kupolen (20min promenad i spiraltrappor).
b) Sextinska kapellet.
c) Castel Sant Angelo med påvens sovrum


Piazza della Rotonda:
a) Pantheon är den mest bevarade romersk kyrka. Ät gärna glass på torget.
b) Gesu är den vackraste kyrkan i Rom (bortsett Peterskyrkan) med Roms finaste takmålningar.

Piazza Navona med Berninis fontän De fyra floderna.

Santa Maria in Cosmedin.  500-talskyrka känd för sin marmormosaik.

Porta Portese är Roms största loppmarknad.


Att göra i Rom:

Zoo i Borghese-parken.
Konstgallerior
Museer


Att äta (restaurangguide) i Rom:

Billig och bra matkedja är Di per Di, som finns på Via Nazionale och på en sidogata till Gesu. Ta med sig en vattenflaska som man kan fylla på vid kranarna lite här och där vid olika fontäner är ett tips.

Ett måste att smaka: äkta parmesan ost, gorgonzola, lagrade skinkor, pesto, pizza, canoli, cassata, bistecca fiorentina med Chianti rödvin, tiramisu, grissini, spaghetti med hummer och skaldjur...


TIPS
Kolla med hotellet när du anländer ifall dom har parfymerat rummet. Om du är allergisk. Det är nämligen vanlig företeelse att hotellrummen och även butikslokalerna doftar.

Måste du ta med din barnvagn? Förbered dig då på en rätt jobbig vistelse i Rom. Romborna parkerar som de vill, det finns tydligen inga regler alls. Eller så följs inga regler. Trottoaren kan vara omringad av bilar så att man får gå flera meter bakåt eller runt hörnet innan man får korsa vägen dit man ska. Trottoarerna är dessutom utan underhåll. Det värsta är dock tunnelbanan. Där saknas det hissar och rulltrapporna är ibland så smala att man får plats med en människa i bredden, alltså för smalt för en barnvagn. Italienarna löser problemet genom att köpa minibarnvagnar, japp de har sådana.
www.leobergman.nu