LeoBergman: nya perspektiv på socialdemokratin

Och jag är fri - Lennart Geijer och hans tid. En faktabok.

Lennart Geijer... Smakar man på namnet är det lätt att känna en fadd smak av träig gubbe (innan man nås av illamående efter den stinkande Geijeraffären/bordellhärvan). Men Ulf Bjereld lyckas göra denna idéhistoria om Geijer och hans tid till högst levande och underhållande läsning. Bjereld har haft tillgång till Geijers dagboksanteckningar och Lennart Geijer må ha varit torr, men mannen hade uppenbarligen humor. Bjereld bjuder på ett flertal helt underbara anekdoter som man försöker memorera för att kunna berätta vidare.

Lennart Geijer var minister 1969-1976 under några av de mest turbulenta åren i svensk politisk historia. Händelser som IB-affären, flygplanskapningen på Bulltofta, sjukhusaffären i Göteborg där en svensk spion höll koll på de anställda, Norrmalmstorgsdramat, ockupationen av västtyska ambassaden, Geijeraffären... alla händelser där Socialdemokraterna och justitieminister Geijer var mer eller mindre inblandade.

När Tage Danielssons succefilm "Släpp fångarna loss det är vår" kom 1975 surfade den på en tidsanda. Det var en tid där debatten om kriminalvården handlade om vård och rehabilitering istället för vedergällning och straff. Redan 1968 - ett år innan Lennart Geijer tillträder som justitieminister och fortfarande var konsultativt statsråd - skriver han i sin dagbok: "Nådeärendena är det intressantaste jag har. Jag tar varje chans att befria människor från fängelsevistelse." Året efter blir han alltså justitieminister, vilket idag känns lika otänkbart som fantastiskt för en man med de åsikterna.

Bjereld lyckas lägga nya perspektiv till vår nutidshistoria och till bilden av Socialdemokraterna som maktapparat. Att just Lennart Geijer var en undflyende solitär som inte kom "inifrån" partiet gör skildringen bara än mer intressant.


www.leobergman.nu