Välja gymnasium/gymnasieskola - Gymnasievalet 2016

Välja gymnasium gymnasieutbildning 2016

Östra Reals gymnasium = stekare/framgångsrika
Södra Latins gymnasium = hipsters/kulturnördar
Kungsholmens gymnasium = pk-snobbar & plugghästar
Norra Reals gymnasium = torra, spelar schack & bridge

Östra Reals gymnasium är en av Stockholms mest anrika gymnasieskolor. Längs väggarna hänger fotografier och porträtt föreställandes allt ifrån kända författare, artister och finansprofiler som har gått på skolan.

Östra Real har 1170 elever från hela Stockholm. Östra Real har tre nationella program: ekonomiprogrammet, naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet. På det naturvetenskapliga programmet kommer en majoritet, ca 60%, av eleverna från Stockholms ytterstad. På ekonomi och juridik är fördelningen omvänd. Här kommer en majoritet av eleverna från innerstan.

Östra Real rekryterar framför allt elever med ekonomiskt orienterade mål (de vill tjäna pengar) och med föräldrar inom den privata sektorn. Motpolen är Södra Latin dit elever från kulturella kretsar med stort utbildningskapital rekryteras.

Elever från innerstan som läser natur hamnar oftare på Kungsholmens gymnasium där man istället siktar på läkarutbildningar och forskarkarriärer. Utbildningar med inte lika snabb avkastning men kanske mer kulturellt och socialt kapital.

Eleverna på Östra Reals naturprogram har siktet inställt på ingenjörsyrket, som kan ge en snabb ekonomisk avkastning.

På naturlinjen är det mycket plugg, mindre fest och eleverna jagar toppbetyg. Här handlar det inte om märkeskläder och märkesväskor. Naturelevernas siktar på framtiden och yrken som tandläkare eller läkare. Intelligens ger hög status, utseendet är inte lika viktigt.

Ekonomerna och samhällsvetarna tycker att framgång och image är viktigt. Här föredrar man märkeskläder för att skapa en framgångsrik image redan från början. Det är oftast dessa elever som senare går Handels eller juristlinjen. Det är elever som söker sig till framgång och välstånd.

Studiemotivationen på Östra Real är hög. Kommer man in så får man räkna med mycket plugg oavsett vilken linje man väljer. Har du inte läshuvud, sök då bättre en skola med mindre krav på prestation. Dessutom måste man vara disciplinerad och målmedveten.

Gymnasieguiden
Gymnasieval
Gymnasievalet
Hitta ditt gymnasium
Vilken gymnasieskola ska jag välja
Välja gymnasieskola